Akümülatör

Anasayfa Kurumsal Akümülatör

AKÜMÜLATÖR NEDİR?

Akümülatör; endüstride ve araçlarda otomatik marş, aydınlatma veya ateşleme gücü için kullanılan, şarj edilebilir sekonder hücrelerde kurşunla sülfürik asit arasındaki kimyasal reaksiyon sonucu kimyasal enerjinin doğrudan dönüşümü ile üretilen elektrik enerjisi kaynağını ifade eder (Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliği).

Ya da basit tanımıyla; birbirlerinden seperatörler ile ayrılan, peş peşe dizilmiş pozitif ve negatif plakaların elektrolit ile reaksiyona girmesiyle elektrik enerjisinin oluşturulduğu ve depolandığı sistemdir.

Teknolojinin gelişmesi, ihtiyaçların bu doğrultuda artması / değişmesiyle birlikte, akümülatörler hayatımızın her alanında önemli bir yer tutmaktadır.

Kullanım ömrünü tamamladıktan sonra atık haline gelen aküler, doğru yönetilemez ise çevre ve insan sağlığı için risk, ekonomi için önemli kayıplara neden olurlar.

Atık akümülatörlerin insan sağlığına ve çevreye zarar vermesini önlemek amacıyla, atık akümülatörlerin yönetimi ile ilgili olarak 2004 yılında Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü (APAK) Yönetmeliği yayımlanmış, 01.01.2005 tarihinde yürürlüğe girmiştir.