Üye Olmak İstiyorum

Anasayfa Kurumsal Üye Olmak İstiyorum

AKÜDER ÜYELİĞİ, ÇEVRE UYUM İZNİ HAKKINDA

• Akü üretimi / ithalatı için Atık Yönetim Planı hazırlanması ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı' nın onayına sunulması gerekir.
  • Atık Yönetim Planı için ödenecek bedel, her yıl Bakanlıkça güncellenir.
  • AKÜDER Atık Yönetim Planına dahil (üye) olunması halinde, ilgili bedel yerine yalnızca Dernek Üyelik Aidatı ödenir.
  • AKÜDER' e üye olan akümülatör imalatçısı firmalar Bakanlıktan Firma Kodlarını; ithalatçı firmalar ise Firma Kodu ile birlikte Çevre Uyum (İthalat) İzinlerini alabilirler.
  • Üyelik sonrası Bakanlıktan temin edilen Firma Kodu,  firma tarafından hazırlanan ve piyasaya sürülen akümülatörlerin üzerine - ambalajına yapıştırılacak etikette kullanılır.
  • Referans Kodunun alınmasıyla Ticaret Bakanlığı resmi internet sayfasında yer alan   E-İmza Uygulamaları bölümünden TAREKS' e girilerek ithalat işlemlerine devam edilir.
  • Çevre Uyum İzni bir takvim yılı için verilir (geçerliliği 31 Ocak ta son bulur). Her yıl yenisi için talepte bulunulur.
  • Üye firmalar, Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü (APAK) Yönetmeliği gereği her yıl Ocak ayında bir önceki yıla ait piyasaya sürdükleri akülere ilişkin bilgileri Bakanlığa beyan ederler.
  • Firmalar, beyanlarında vermiş oldukları değişim amaçlı satış ve / veya kulanım rakamlarının % 90 ı oranında depozitoya tabi olurlar. Böylelikle beyan verdikleri yılın sonuna kadar, depozito yükümlülükleri kapsamındaki atık akülerini mevzuat hükümleri doğrultusunda toplayarak geri kazanıma gönderirler.