Üye Olmak İstiyorum

Anasayfa Kurumsal Üye Olmak İstiyorum

AKÜDER ÜYELİĞİ, FİRMA KODU VE ÇEVRE UYUM İZNİ HAKKINDA

1.  Akümülatör ithalatı yapabilmek ve/veya yalnızca imalat yapıp firma kodu alabilmek için doğrudan Çevre ve                                            Şehircilik Bakanlığı' na başvuruda bulunulması ya da Bakanlığın yetkilendirdiği bir kuruluşa dahil olunması gerekir.

AKÜDER’ e dahil olmanın bedeli (yıllık üyelik aidatı) 2021 yılı için 5.400,00 TL dir.

2.  Üyelik ve Çevre Uyum İzni (İthalat Ön İzni) için gerekli evraklar hazırlanarak  AKÜDER ' e teslim edilir.                                                         İthalat izni alınacak ise Ticaret Bakanlığı web sayfasından E – İşlemler kısmındaki TAREKS ten devam edilir.

Çevre Uyum İzni, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 31 Ocak a kadar verilir.                                                                                              *** Çevre Uyum İzni ve TAREKS e dair işlemler, İthalat yapacak firmalar için geçerlidir.

3.  Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü (APAK) Yönetmeliğince depozito uygulanması zorunlu olan,                                                                 imal / veya ithal edilecek aküler için EÇBS (Entegre Çevre Bilgi Sistemi) nde yer alan                                                                                       Akümülatör Depozito Bilgi Sistemi üzerinden Depozito Planı hazırlanır.

Plan için sistem üzerinden Çevre ve Şehircilik Bakanlığından alınan Onay Kodu ile Gelir İdaresi                                                                       Başkanlığı (GİB) sisteminden ilk GEKAP Beyanı “Depozitolu Akümülatörler” seçilerek verilir.

4.  Yıl boyunca ithal ve / veya imal edilerek piyasaya arz edilen yeni aküler ile APAK Yönetmeliği gereği                                                         toplatılarak izinli/lisanslı alıcılara gönderilen atık akülere ait bilgiler aylık olarak Akümülatör Depozito Bilgi                                                       Sistemine kaydedilir.

5.  Yılın sonunda, yeni ve atık akümülatör miktarı arasındaki fark, ilgili yılın depozito bedeli ile çarpılarak                                                       GEKAP borcunu ortaya koyar.

6.  İmal ve / veya ithal edilen akümülatörler, piyasaya arz edilmeden / kullanılmadan önce                                                                             imalatçı / ithalatçısı tarafından APAK Yönetmeliği ve TSE hükümleri doğrultusunda etiketlenir.

Etikette olması gerekli "Firma Kodu" Çevre ve Şehircilik Bakanlığı' ndan temin edilir.