Üye Olmak İstiyorum

Anasayfa Kurumsal Üye Olmak İstiyorum

AKÜDER ÜYELİĞİ, ÇEVRE UYUM İZNİ HAKKINDA

• Akü üretimi / ithalatı için Atık Yönetim Planı hazırlanması ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı' nın onayına sunulması gerekir.

• Atık Yönetim Planı için ödenecek bedel, her yıl Bakanlıkça güncellenir.

• AKÜDER Atık Yönetim Planına dahil (üye) olunması halinde, ilgili bedel yerine yalnızca Dernek Üyelik Aidatı ödenir.

• AKÜDER' e üye olan akümülatör imalatçısı firmalar Bakanlıktan Firma Kodlarını; ithalatçı firmalar ise Firma Kodu ile birlikte Çevre Uyum (İthalat) İzinlerini alabilirler.

• Üyelik sonrası Bakanlıktan temin edilen Firma Kodu,  firma tarafından hazırlanan ve piyasaya sürülen akümülatörlerin üzerine - ambalajına yapıştırılacak  etikette kullanılır.

• AKÜDER’ e Çevre Uyum İzni ve Üyelik Başvuru dosyalarını sunan firmalar, Ticaret Bakanlığı resmi internet sayfasında yer alan  E-İmza Uygulamaları bölümünden TAREKS' e girerek Ön İzin (Ürün Grubundan EK-2 için) müracaatında bulunurlar.

• Çevre Uyum İzni bir takvim yılı için verilir (geçerliliği 31 Ocak ta son bulur). Her yıl yenisi için talepte bulunulur.

• Üye firmalar, Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü (APAK) Yönetmeliği gereği her yıl Ocak ayında bir önceki yıla ait piyasaya sürdükleri akülere ilişkin bilgileri Bakanlığa beyan ederler.

• Firmalar, beyanlarında vermiş oldukları değişim amaçlı satış ve / veya kulanım rakamlarının % 90 ı oranında depozitoya tabi olurlar. Böylelikle beyan verdikleri yılın sonuna kadar, depozito yükümlülükleri kapsamındaki atık akülerini mevzuat hükümleri doğrultusunda toplayarak geri kazanıma gönderirler.